Åkern var en vinodling som legat i träda och var till salu. Vi fick börja med att bearbeta jorden så det gick att plantera. Efter kontakt med traktens välkända olivkooperativ köpte vi våren 2009 plantor som var ca 60 cm höga. Vi valde sorten Lucques som anses som den bästa bordsoliven. Vi försöker hålla dem under 3 meters höjd så man når att plocka oliverna utan stege. Vart annat år beskär vi dem så de håller sig friska och inte blir för täta.
Klimatet är varmt och mycket torrt i Languedoc i Frankrike och därför har vi droppbevattning som ger varje träd 50 liter 2 - 3 gånger i veckan. Träden växer i rader med 6 m mellan raderna och 6 m mellan varje planta. Mellan raderna kör vi med vår traktor och klipper gräset, men några gånger om året klipper vi även runt träden med röjsågen så inte ogräset tar överhanden.
Skördar gör vi i mitten av september och skörden brukar ligga mellan 500 och 1000 kg och pågår i 2-3 veckor.
Vi plockar alla oliver för hand och man har en korg på magen att lägga oliverna i. På kvällen åker vi med alla backarna i bilen till vårt kooperativ som sköter om inläggningen av våra oliver. Oliverna tvättas och avbittras dagen efter vi lämnat in dem. Sedan läggs de in en lätt saltlösning och förvaras i plasttunnor som innehåller ca 200 kg. Dessa förvaras i kylrum i vänta på paketering och transport till Sverige. Efter paketering pastöriseras oliverna och då kan burkarna förvaras i rumstemperatur.
Vi är aktiva under vinter, vår, sommar och höst för att få en god olivskörd.
Under vintern rensar vi ogräs runt träden och klipper mellan raderna av träd med traktorn. Vi vill att trädet och inte ogräset ska få tillgång till näringen. Vi sprider näring runt trädkronans yttre grenar som avspeglar rötternas läge under trädet. Näringen gör att träden blir starka och motståndskraftiga samt gynnar en fin blomsättning inför våren.
Under våren klipper vi olivträden. Då vi har över 400 träd väljer vi att beskära hälften vartannat år. Att beskära ett olivträd görs för att öka trädets vilja att skjuta nya frodiga grenar. Varje träd formas så att ljuset kan lysa in i trädets mitt. När vi beskär olivträden hade vi från början vanliga sekatörer men numera använder vi sekatörer med batteripack i ryggsele. Vi kan ibland få använda en såg om någon gren är lite tjockare.
Under våren kopplar vi på vattnet som sker via droppbevattning, där varje träd har två munstycken. En elektronisk bevattningstimer programmeras för att vattna två gånger i veckan.
Under sommaren ökar vi på bevattningen till tre gånger i veckan och nu måste vi åter rensa ogräs med röjsågen runt träden. Detta eftersom ogräset tycker om näringen vi gett till träden. Ibland behöver vi även ge en andra omgång näring till de träd som har många oliver att försörja.
Vid tidig höst i september ökar vi bevattningen ytterligare eftersom sommaren är torr. I området kommer sällan regn under sommaren. I mitten av september börjar vi plocka oliver. VI plockar oliverna för hand i korgar på mage som vi bär i en ryggsele. När kvällen kommer har vi fyllda backar med oliver och det är dags att lämna in dem till vårt olivkooperativ. Vid olivkooperativet tas oliverna om hand för att omedelbart; sorteras i storlek och kvalité. När oliverna är färdiga för inläggning så blir de oliver i glasburk eller olika tapenader.
Senare under hösten skördas oliver för tillverkning av olivolja. Sorten av oliv påverkar karaktären av olivoljan.
Ta del av den franska gastronomin och upplev en smakresa som tar dig direkt till Frankrike. Utforska vårt sortiment idag!
© Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.